četrtek, april 09, 2015

Osmoza

Za veliko noč smo delali preizkuse z jajcem, največjo celico in razmišljali, kako se pretaka voda iz celice noter in ven (osmoza)  in kaj razžre lupino.
Jajce veliko 5cm smo potopili v alkoholni kis
Jajce je ležalo na dnu.
Po enem dnevu se je začela nabirati rjavkasta pena
Potem se je pa dvignilo.
Po dveh dnevih je popolnoma izginila lupina in jajce se je povečalo na 6 cm
 Voda iz kisa je šla v jajce skozi njegovo membrano.
Skuhali smo sirup iz vode in sladkorja
Namen sirupa pa je bil, da naredimo gosto mešanico, ki je žejna vode in bi potegnila vodo nazaj ven iz jajca.
Po enem dnevu namakanja

Po dveh dnevih namakanj



A to res ni trdo kuhano jajce?



Ostanki niso smrdeli. Membrana je dobila barvo rjavega sladkorja.

Ni komentarjev: